Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Kültür mantarı yetiştiriciliğine başlamak için öncelikle kendi mantarınızı nasıl yetiştirebileceğiniz konusunda uzmanlaşmalısınız. Bunun için küçükten başlayarak kademe kademe işinizi büyütebilirsiniz.

Kendi mantarlarınızı yetiştirmek düşündüğünüzden de kolaydır ve lezzetli yemekler veya favori tarifler için taze mantarlar elde etmenizi sağlar. Bu lezzetli kültür mantarları büyümelerinin ilk evrelerinde müthiştirler ve aynı süpermarketlerden aldıklarınıza benzerler. Ancak tamamen doğal oldukları için daha lezzetlidirler. İşte sizlere kültür mantarının nasıl yetiştirileceği konusunda pratik bilgiler:

İhtiyacınız olanlar

Yetiştirme kabı

Mantar sporu

Nasıl yetiştirilir?

1 – En az 15-20 santim derinlikte olan yetiştirme kapları seçin. Uygun bir kabınız yoksa tahtalardan basit bir kap yapabilirsiniz.

2 – Yetiştirme kabını iyi küflenmiş gübre (bitki artıklarından yapılan gübre ) ve suyla doldurun. Gübre sıkıştırıldığında top şeklini almalıdır ancak dokunduğunuzda da kolaylıkla ufalanmalıdır. Burada önemli olan çamur gibi toprak elde etmek değil nemli bir toprak elde etmektir.

3 – Gübreye 1 – 2 kup kuru spor ( yumurta ) tanesi ekleyin. Karışımı gevşetin ve yığın halinde bir gece bekletin. Bir tahta parçası yardımıyla gübreyi ve spor ( yumurta ) karışımını yetiştirme kabının içine doğru sıkıştırın.

4 – Sıcaklığı 18-20 derece arasında ayarlayın ve ılık suyla günde iki defa buğulandırın. Karışımın içine doğrudan su koymayın çünkü bu büyüme sürecini kesintiye uğratır. Su tabakası oluşturmak için sprey şişelerinden kullanabilirsiniz. Bu süreci toprağın yüzeyinde beyaz ağlar oluşana kadar iki ve üç hafta boyunca uygulamaya devam edin.

5 – Beyaz ağların üzerine 1,5 santimlik nemli turf yosunu tabakası uygulayın. Mantarlarınızın büyümesini istiyorsanız turf yosununun yeteri kadar nemli olduğundan emin olmasınız. Nemli turf yosununu birkaç gazete kağıdıyla kaplayın ve gazetelerin nemli kalması için günde iki defa spreyle su püskürtün. Bozulmadan büyümelerini istiyorsanız on gün boyunca 12 derece sıcaklıkta tutun.

6 – Gazeteyi kaldırın ve günde iki defa buğulandırmaya devam edin. Beyaz toplu iğne başları birkaç gün içinde çıkmaya başlayacaktır. Arzuladığınız ölçüye ulaşmaları için büyümelerini bekleyin. Mantarları gençken toplarsanız sert olurlar ancak olgunlaşmalarını beklerseniz mantarın alt kısımları daha da genişleyecektir ve daha sağlıklı bir lezzet elde etmiş olacaksınız.

7 – Mantarları istediğiniz evre de toplayabilirsiniz. Yeni mantarlar üç ve altı boyunca her 10 ve 14 günde filizlenecektir. Daha fazla mantar yetiştirmek istiyorsanız bu süreci tekrarlayın.

İpucu ve uyarı

Sabit tedarik için aylık olarak belli aralıklarla birkaç tane daha yetiştirme kabına ekim yapın.

Mantar yetiştiriciliği yapmak ya da kendi mantarını yetiştirmek isteyenlere özel yazılar kaleme almaya devam edeceğiz.

BİZE ULAŞIN

  • EŞME MAH. NO: 970/A KARTEPE / KOCAELİ
  • E-mail: esme@esmetarim.com
  • Telefon: 0 262 377 26 20
  • Faks: 0 262 354 25 02

  • ÖMERAĞA MAH. PERTEVPAŞA CAD. NO:27/B İZMİT / KOCAELİ
  • E-mail: info@esmetarim.com
  • Telefon: 0 262 322 04 48
  • Faks: 0 262 331 43 39

DUYURULAR

Göz ve deri tahrişi yapmayan tek ilaç Lamdex 50 CS

Fındıkta külleme , kozalak akarı , Fındık Kurdu ve Yaprak biti Mücadeleleri başladı.

Hububat'ta Pas , Külleme ve Septorya Mücadelesi Başladı.

Draker 10.2 (Dış alan pire ve kene ilaçlamasında kesin çözüm)

SİNEK BİÇER (Dış alanda kara sinek istilasına son) Anında çözüm.

Günlük Hava Durumu

KOCAELI KOCAELI